Timepriser – snyd eller…..?

Timepriser – snyd eller…..?

Denne gang har jeg prøvet at finde ud af sandheden omkring timepriser for konsulenthonorarer, hvilket også kan sidestilles med honorarer for revisor, bogføringsbureau og stort set alle indenfor de liberale erhverv.

Nu skal man i forskellige fora både læse og høre om timepriser som et argument for, at valget skal falde netop på den laveste timepris.

Således også indenfor revisions- og regnskabsbranchen med timepriser fra kr. 199,00 og opefter, hvor problemstillingen kun er, at der er ingen, absolut ingen, der vil fremkomme med et bud på, hvor mange timer der skal bruges til en specifik opgave.

Konklusionen er derfor også, at den laveste timepris reelt kan ende med at blive den højeste samlede pris, når opgaven er blevet afsluttet.

Jeg har derfor lavet en lille simpel beregningsmodel, som kan tage højde for de mest almindelige omkostninger, som alle konsulenter skal afholde ud af den annoncerede timepris.

Det vil her være muligt at indtaste den kendte (annoncerede) timepris samt anslå de forskellige omkostninger. Omkostningerne er opdelt i variable omkostninger, faste omkostninger, kørselsgodtgørelse/befordring og ikke mindst beregning af feriepenge og andre sociale ydelser akkurat som for lønmodtagere. Endvidere er der også mulighed for en beregning af konsolidering/opsparing i virksomheden. F.s.v. angår de faste omkostninger er det også muligt at indtaste antal ansatte på fuld tid (160 timer pr. måned), idet der ved flere ansatte, vil være flere til at dele de faste omkostninger.

Der kan også simuleres med de aktuelle timer pr. måned, således det er muligt at få beregnet overskuddet pr. time ved forskellig dækning af timer pr. måned.

Resultat bliver hermed det overskud, som vil være tilbage til en egentlig aflønning af konsulenten pr. time samt en omregning til en månedsløn.

Når man så i givet fald har fået en beregning af månedslønnen, så har man efterfølgende mulighed for at checke rimeligheden af denne på de forskellige jobportaler, hvor det er muligt at finde det generelle lønniveau for de aktuelle brancher, eks. statsautoriseret/registreret revisor, bogholder, regnskabschef, økonomichef, regnskabsassistent, revisorassistent m.fl.. Dette vil om ikke andet give et vist overblik over, hvordan den anførte timepris hænger sammen med vedkommendes uddannelse og erfaring.

Nu vil jeg ikke foregribe omstændighederne, men det er i hvert fald ufravigeligt, at timepriser på under kr. 300,00 ikke er sandsynlige, så må I selv vurdere, hvordan disse virksomheder får overskuddet til at hænge sammen.

I skal være velkomne med feedback omkring modellen, herunder forslag til forbedringer eller ændringer.

Åbn beregningsmodellen her

Konklusion

En timepris uden angivelse af det samlede antal timer giver ikke nogen mening. Derfor få altid en samlet pris, fast pris eller i det mindste et fastlagt maksimum af timer til den aktuelle opgave. Herved sikres også en mulighed for at sammenligne tilbud med andre.

Jeg håber dette kan medvirke til at få afklaret eller bidrage til en bedre forståelse af prisfastsættelsen af konsulenternes m.fl. honorarer.

Afslutningsvis kan jeg da også oplyse, at modellen faktisk kan bruges af konsulenter m.fl. til beregning af sin timepris.

4 Replies to “Timepriser – snyd eller…..?”

  1. Hej Tonny.
    Ja den er god.- 199 pr. time uden tidsangivelse – jeg arbejder da gerne for 39 pr. time hvis jeg kan skrue tilsvarende på tidsforbruget 🙂
    Timepris uden tidsloft er lidt ligesom rabatprocenter med tvivlsomme før-priser.

    Har du forresten nogensinde spekuleret på om du i din virksomhed sælger på frygt eller på glæden ved et godt stykke arbejde ? Eller hvad der bedst kan svare sig ?

    Hvis du ikke har kunder nok i butikken, så kan jeg roligt love dig at det ikke er 199-banden der løber med dem.
    Jeg startede selv ved 200kr, og ved at fordoble min timepris gradvist har jeg 50doblet min klientportefølje sidenhen.

    Så jeg tror din artikel har været spild af tid – folk køber ikke regnskab for 200kr i timen. – Eller: en revisor køber måske bogføring for 200kr i timen af en desperat underleverandør fordi han kan tjekke om tingene hænger sammen og om tidsforbruget er rimeligt 🙂

    1. Hej Jørgen

      Indlægget var netop også ment som en såkaldt “attentiongetter”, forstået på den måde, at vi netop ofte ser timeprisen som den parameter, som kunderne skal vælge ud fra, i stedet for at komme med overslag/tilbud på den samlede pris for en opgave. Det svarer jo lidt til, at mælk koster kun kr. 6,95!! Men hov, det var kun for en 1/2 liter.

      Jeg ved ikke, om du har ret med hensyn til artiklen, at artiklen har været spild af tid, men der er, som jeg opfatter det, rigtig mange som ikke kan gennemskue disse timepriser. Nu har jeg da givet dem en chance for at gennemskue, hvordan en timepris er skruet sammen samt muligheden for at vurdere, hvorvidt en fuldbefaren bogholder eller revisor vil acceptere en månedsløn på mindre end kr. 15.000,00.

      Hvis man tager modellen og indtaster faste omkostninger på kr. 3-4.000,00/måned, så er det netop resultatet ved eks. kr. 250,00/time.

      Derfor også min konklusion, at det er ikke timeprisen, der er afgørende, men derimod den samlede ydelse for opgaven.

      Tak for pointeringen.

  2. Jeg synes det er en rigtig god pointe du kommer med, og en pointe der ikke kan gentages for ofte. Der findes stadig mange, der lader sig forblænde af timepriserne fremfor at vurdere den endelige pris samt det reelle produkt.

    1. Hej Tommy

      Præcis! Det er derfor også underordnet, hvad timeprisen er for udført arbejde, hvis den samlede pris er tilfredsstillende for kunden. Derfor bruger jeg også ofte en max. pris, når jeg afgiver tilbud, således kunden kan forholde sig til tilbudet, herunder en sammenligning med andre tilbud.

      Tonny

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.